Att köra elbil är miljövänligt, ekonomiskt och roligt. Med ny teknik blir batteriets räckvidd allt längre och via en app kan du ha koll på laddningsstationer runt om i världen. Många av våra kunder är väldigt nöjda med sina elbilar.

 

”Elbilen har dessutom en billigare drift- och servicekostnad”

Tanken är att alla ska kunna köra elbil

Elbilen sägs vara framtidens drivmedel och visst finns det många fördelar med den tystlåtna, hållbara bilen. Med ny teknik börjar räckvidden bli riktig bra. Våra modeller har olika räckvidder som kunden kan välja bland. På en av våra Volkswagen kan man välja mellan 33, 42 eller 55 mil exempelvis.

Tanken är att alla ska kunna köra elbil och att man ska kunna anpassa bilen efter sina egna behov. En elbil har också bra totalekonomi eftersom den har billigare drift- och servicekostnader mot en bil som drivs av bensin eller diesel. Genom att en elbil saknar motorolja, kamrem, tändstift med mera, som kan behövas byta ut på motordrivna bilar, genererar det lägre servicekostnad.

Ett riktvärde för att räkna ut kostnaden för batteriladdning kan vara att multiplicera batterikapaciteten med kostnaden för el. En elbil med en normal batterikapacitet kostar då ca 113 kronor att ladda fullt, vilket är mycket billigare än att tanka full tank med bensin eller diesel.

 

En egen laddbox

De allra flesta som har en elbil väljer att köpa till en laddbox för att kunna ladda hemma. På knappt en timme laddas cirka 80 procent kapacitet. Det finns också möjlighet att köpa till en reseladdare som du kan ha med dig i bilen, dock är laddtiden lite längre då. Du som köper och installerar laddbox för hemmabruk kan få grön rot-avdrag på 50% av kostnaden för arbete och material.

Vid köp av en elbil finns också något som kallas för klimatbonus. Det är till för att stimulera köp av eldrivna bilar och man kan få upp till 60 000 kronor i bonus för nya bilar med nollutsläpp. Miljöbilar som drivs med el eller andra mer miljöanpassade drivmedel har också ett lägre förmånsvärde än bensin- och dieselbilar vilket är en fördel för tjänstebilsförare.

 

Var kan jag ladda om jag inte har möjlighet att ladda hemma?

Om du inte har en laddbox hemma eller behöver ladda längs vägen är det många bensinmackar och matkedjor som erbjuder laddning till en rimlig kostnad. Infrastrukturen för laddning byggs på snabbt med offentliga laddstationer vid köpcentrum med mera. Ska du åka längre eller till exempel på bilsemester i Europa finns det appar att ladda ner i mobilen som visar alla laddställen i Europa, även bilens infotainment påvisar dessa.