Däckverkstad

Med underhållna däck och rätt hjulinställning kan du begränsa bränsleförbrukningen.

Vi erbjuder en komplett däckservice. Med ett brett sortiment av däck och fälg hjälper vi dig genom varje steg. Allt för att du ska åka så säkert som möjligt på vägarna.

Vi erbjuder hjulskifte, balansering, hjulinställning, däckhotell samt försäljning av däck.

Hjulskifte

Balansering

Däckhotell

Hjulinställning

Däckförsäljning

Däckverkstad – Karlstad
Däckverkstad, Däckbyte och Däckhotell
Däckverkstad – Arvika
Däckverkstad, Däckbyte och Däckhotell

Vårt sortiment av däckvarumärken


Frågor & Svar

Vilket däck är bäst?

Denna fråga kommer alltid att få olika svar. Ett perfekt däck är alltid en kompromiss efter dina behov som förare. Kör du en motorstark bil och värdesätter ett däck som du kan lita på i kurvorna är ett sportigare däck rätt för dig. Om du exempelvis kör mycket långa resor och är mån om att få så många mil ur varje krona som möjligt då är ett lättrullande miljödäck med lägre bränsleförbrukning rätt för dig. Ser du dig själv som en genomsnittlig bilförare med 1000-2000 mil om året och vill ha ett bra däck men utan speciell nisch är kanske ett Touringdäck skapat för komfort och säkerhet rätt för dig.

Har jag rätt lufttryck?

Att köra med fel lufftryck innebär snabbare slitage (vid 80% lufftryck minskas däckets livslängd med ca 20%). Rätt lufttryck går i regel att finna i bilens tanklock alt. medföljande instruktionsbok. Det är lufttrycket i däcket som bär bilen, inte däcket i sig. Vid en häftig undanmanöver kan felaktigt lufttryck eliminera däckets köregenskaper och risken för olycka ökar.

Om man kör med 80% av rekommenderat lufftryck så ökar bränsleförbrukningen med ca 3%. Att kontrollera lufftrycket i dina däck regelbundet ger dig ett övertag mot onormalt slitage, olycksrisk, bränsleförbrukning och bortsprungna köregenskaper.

När får jag köra med Vinterdäck?

Lagen säger att bilen ska vara försedd med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars när vinterväglag råder. Det är tillåtet att köra på dubbdäck från den 1 oktober till och med den 15 april. Mönsterdjupet på ett vinterdäck ska vara minst 3 mm. Dock rekommenderas ett mönsterdjup på 5 mm beroende på att gummits egenskaper därefter förändras. Det kan tilläggas att gummiblandningen i däck är anpassad efter temperaturen. Sommardäcken blir för hårda när det är kallt. Därför rekommenderar vi att du sätter på vinterdäcken när temperaturen kryper ner under + 5 grader.

När får jag köra med Sommardäck?

Sommardäck består av en hårdare gummiblandning än vinterdäck och slits därför mindre när temperaturen stiger. Det är därför en god idé att byta så fort vårisen smält. Mönsterdjupet på sommardäcken måste vara minst 1,6 mm. Rekommenderat mönsterdjup är dock är 3 mm sommartid. När däcken slits under 3 mm ökar bromssträckan och risken för vattenplaning betydligt.

Nya däck skall vara E- eller e-märkta och ha en belastningsförmåga som motsvarar bilens högsta tillåtna axelbelastning. Sommardäck till bilar från 1 jan 1996 eller senare skall ha en hastighetsklassning på däcken som klarar bilens maxhastighet. På äldre personbilar räcker det med hastighetsklass S, vilket motsvarar 180km/tim. Du har rätt att byta till alternativa däck- och fälgdimensioner utan att bilen behöver registreringsbesiktigas.

Vad är reglerna kring däck på släp?

Regler kring däck på personbil och släp: Har du dubbar på bilen ska du ha dubbat på släpet. Om du däremot kör med odubbat på personbilen så kan du välja mellan att ha dubbat eller odubbat på släpet.

Hur förvarar man vinterdäck bäst?

Lagra vinterdäcken mörkt, svalt, torrt och med vägsaltet bortvättat så håller de längre. Vi hjälper dig med däckförvaring. Boka däckhotell här.

Vilka faktorer påverkar däckets livslängd?

Det finns en rad olika faktorer som kan påverka däckets livslängd.

  • Körstil & lufttryck – En aggressiv körstil med kraftiga inbromsningar samt för lågt däcktryck ökar slitaget markant.
  • Bilens egenskaper – Exempelvis bromsar och motorstyrka.
  • Ålder – Äldre däck har kortare livslängd än nyare däck.
  • Pris & kvalitet – Kvaliteten beror bland annat på däcktillverkaren.
  • Typ av däck & däckdimension – Olika typer av däck samt däck med olika dimensioner har varierande livslängd.
  • Väderförhållanden & vägförhållanden – Temperatur, snö, is, starkt solljus, vassa föremål, gropar och dåligt vägunderlag kan slita på däcken.

Vi hjälper dig hela vägen

Jerry Larsson

Servicerådgivare

Thomas Gunnarsson

Verkstadschef – Däck

Stefan Andersson

Reservdelsman