Historia

Lecab är ett familjeföretag som har funnits i över 60 år och är återförsäljare inom Scania, Volkswagen Group, Yamaha samt äger, bygger och förvaltar fastigheter.

År 1962 var ett händelserikt år. Bland annat vann Sverige VM-guld i ishockey och Lennart Hyland sa det klassiska den ”gliiiiider in i mååål”, Arlanda flygplats invigdes, The Rolling Stones bildades och Marilyn Monroe dog. 1962 var Tage Erlander statsminister och Sverige hade bara en tv-kanal. Detta år bildades även Lecab.

Det har hänt en hel del sedan dess, i omvärlden, i Karlstad, i bilbranschen och i Lecab. Häng med på vår resa!

1960-talet
1962
Lecab grundas

Företaget Gylners hade agenturen för Scania och Volkswagen i Karlstad. Johan Svensson hette ägaren och företagsledaren. Verksamheten drevs under många år från Herrgårdsgatan i centrala Karlstad, där man som närmaste granne hade missionskyrkan. Personbilsverkstaden låg i källaren vid nuvarande Sola Glasmästeri på Herrgårdsgatan medan lastbilsverkstaden var belägen på Lamberget.

1962 sålde Johan Svensson företaget till tre Göteborgsfamiljer med Dick Levander i spetsen. I samband med det bytte företaget namn till Lecab, som står för Levander & Company AB.

1967
Lecab är först på Våxnäs

Lecab flyttade in i en ny anläggning på Våxnäs. Företaget var först att etablera sig på det nya området som på den tiden låg en bra bit ut från stan. Personbils- och lastbilsdelen sammanfördes till gemensamma lokaler.

Både Karlstad och företaget växte och ägarna började efter några år planera för en nybyggnation utanför stadskärnan. Valet föll på det då nya industriområdet Våxnäs, där man som första företag etablerade sig med en stor bilanläggning för både personbilar och lastbilar 1967. Det var en för den tiden vågad satsning ”långt utanför stan”.

Etableringen på Våxnäs slog väl ut och Lecab växte sig allt starkare som leverantör av lastbilar och personbilar till värmlänningarna under 60- och 70-talet.

1970-talet
1977
Volkswagen, Audi och Scania

1977 började Lecab sälja Audi efter att Volkswagen Group tog över agenturen för det tyska märket. Lecab sålde då bilar av märkena Volkswagen, Audi och Scania.

Samma år gick Dick Levander hastigt bort och företagsägarna rekryterade då en extern VD, som skötte bolaget fram till 1982 då Dick Levanders son Mats tog över. Mats Levander köpte ut de andra delägarna och drev bolaget fram till 1987 då han sålde bolaget till Börje Svedlund.

1980-talet
1987
Svedlund tar över Lecab

”Det här var första gången jag blev min egen, vilket är målet för alla entreprenörer. Och redan från start byggde vi ut verksamheten.” – Börje Svedlund

Börje Svedlund är från början värmlänning och växte upp i en bilhandlarfamilj i Sunne. Pappan, Pelle Svedlund, drev Svedlunds Bil AB, som hade agenturen för Scania- och Volkswagen i Sunne och norra Värmland. Börje har dock inte varit verksam i det företaget, utan efter ingenjörsexamen och militärtjänstgöring i Karlstad bar det iväg till Södertälje och anställning på Scania. Han tog med sig kärleken Kjerstin från Östra Emtervik och de blev kvar i Södertälje i 18 år.

Under de åren blev det mycket jobb, tre söner (Johan, Daniel, Oscar) och två hus för Börje och lärarinnan Kjerstin. Börje hade genom åren ett antal olika befattningar på Scania och Svenska Volkswagen, som då var ett dotterföretag till Scania. 1985, då Börje var märkeschef för Volkswagen lätta lastbilar och bussar, kom ett erbjudande som familjen inte kunde tacka nej till. Börje blev VD för Scanias helägda återförsäljarföretag, Bilcentrum, i Kristianstad och Hässleholm. Familjen trivdes på Skåneslätten och Bilcentrum blomstrade. Det blev dock en kort sejour i Skåne för 1987 kom möjligheten att förvärva Lecab i Karlstad. En entreprenör vill alltid bli sin egen och så blev det också.

Familjen flyttade hem till Värmland igen och tog över Lecab i mars 1987. Slutet på 80-talet var mycket goda tider och det nya ägandet fick en raketstart.

1989
1989 köptes fastigheten från Scania och 1990 byggdes bilutställningen till med 1000 kvm, sedan kom konjukturen

1989 köptes fastigheten från Scania och 1990 byggdes bilutställningen till med 1000 kvm. I början på 90-talet kom sedan en kraftig avmattning av konjunkturen. Åren 1992 och 1993 är förmodligen de värsta åren i mannaminne. Lågkonjunktur utan dess like, bankkris och nedskrivning av svenska valutan med nästan 20 %. Massor av företag gick i konkurs och Lecab tvingades dra ner på personalstyrkan.

Från bottenläget 1993 började det sedan vända uppåt igen. Konjunkturen blev bättre och stabilare och Lecabs bilmärken, VW, Audi och Scania, blev allt populärare.

1990-talet
1995
Škoda

Tjeckiska Škoda tillkom som ny medlem i Volkswagen-familjen och 1995 byggde Lecab ny bilhall för Škoda bakom den stora Lecab-fastigheten och startade en framgångsrik försäljning. Škoda blev en riktig hit!

”De kostade nästan ingenting, var extremt billiga. Samtidigt hade de redan då riktigt bra kvalitet också.” –Börje Svedlund.

1997
Kvalitets- och Miljöcertifierat

Ett av landets första bilföretag att bli både Kvalitets- och Miljöcertifierat

En viktig milstolpe i Lecabs strävan efter att vara ett mönsterföretag i bilbranschen var 1997 när man blev kvalitetscertifierade enl. ISO 9000. Och redan året efter var man färdiga med miljöcertifieringen ISO 14001. Lecab var ett av landets absolut första bilföretag att bli både kvalitets- och miljöcertifierat.

1998
Från bilhall till bilsalong

1998 gjordes en ny stor investering som gjorde att Lecab gick från bilhall till bilsalong. Tre separata bilutställningar för de olika produktlinjerna skapades: Volkswagen personbilar, Volkswagen transportbilar och Audi.

Škoda var ett framgångsmärke, men lika bra gick det inte för Volkswagens spanska märke, Seat, som kom in i bilden några år efter succén med Škoda. Lecab köpte en f.d. BMW-fastighet på Våxnäs-området och startade Seat-försäljning 1999. Seat blev dock aldrig någon framgång och Lecab avvecklade verksamheten och sålde fastigheten 2003.

2000-talet
2003
Lecab blir allt mer trångbodda och Lecab Lastbilar flyttade till Välsviken

Populariteten för Lecabs personbilar och lastbilar ökade och Lecab blev allt mera trångbodda på Våxnäs. I slutet på 90-talet förvärvade Lecab ett markområde på Bergvik för tilltänkt byggnation av ny lastbilsanläggning. Handelstillväxten på Bergvik gjorde dock att Lecab avvaktade och gjorde sedan en bytesaffär med Karlstad kommun och blev istället ägare till en stor tomt på det nya industri- och handelsområdet i Välsviken. Året var 2003.

2004 stod den nya lastbilsanläggningen klar utefter Välsviksleden och återigen blev Lecab först att etablera sig på ett nytt område! Ett mycket bra läge, eftersom en stor del av godstransporterna till och från Karlstad passerar Välsviken på väg till godsterminalerna på Karlstads industriområde Örsholmen.

Lastbilsanläggningen blev en bra tillgång för Lecab och åkeriföretagen. Inte minst för att Lecab nu kunde erbjuda ”allt för transportnäringen”. Utöver lastbilsservice och försäljning kunde vi börja erbjuda våra lastbilskunder även kranservice, tvätt, däck och bränsle.

2005
Ny skadeverkstad för personbilsverksamheten byggdes i de gamla Scania-lokalerna på Våxnäs

När lastbilsverksamheten flyttade till Välsviken 2004 började ytterligare en expansion av personbilsverksamheten på Våxnäs. En ny skadeverkstad byggdes i de gamla Scania-lokalerna och två märkesspecialiserade verkstäder byggdes i personbilslokalerna. 2005 var det klart och varje märke fick en professionell och specialiserad service för sitt märke, oavsett om det var Volkswagen, Škoda eller Audi. Både mekaniker och verkmästare var specialiserade på resp. märke.

2007
Lecab Bil satsade på en ny stor Audihall på Våxnäs.

2007 börjar nästa tillbyggnad som utökade Lecabs utställningsytor med ytterligare 2.500 kvm, och gjorde att Lecabs bilsalong från våren 2008 rymde 200 bilar! Škoda flyttades in i stora Lecab-huset och en helt ny Audi-utställning togs i bruk.

2008
Generationsväxling påbörjad – Daniel tog över personbilsverksamheten

2008 påbörjade också familjen Svedlund en generationsväxling i och med att Daniel Svedlund tog över ansvaret för personbilsverksamheten. Daniel hade börjat från grunden i företaget och hade varit rekonditionerare, jobbat i tillbehörsbutiken, varit bilförsäljare och de senaste åren försäljningschef för Audi och Škoda. Daniel hade också gått den s.k. MRF-högskolan, vilket är en 2-årig specialutbildning för bilbranschen.

2009
Ny biltvättanläggning

2009 byggdes gamla Škoda-hallen om till en modern biltvättanläggning med senaste miljö- och återvinningstekniken. Verksamheten hyrs av Wash Company, som utför biltvättar, rekonditioneringar och poleringsarbeten åt Lecab.

2010-talet
2010
Egen lackverkstad på Lecab Bil och Volkswagens utställningshall förnyas

Egen lackverkstad på Lecab Bil

Nästa steg i utvecklingen kom sedan 2010 när vi var färdiga med byggnation av egen lackverkstad intill plåtverkstaden. Det har gjort att vi blivit rationellare och effektivare när det gäller skadereparationer.

 

Volkswagens utställningshall förnyas och får ett nytt koncept

2010 började också till- och ombyggnad av utställningshallen för Volkswagen person- och transportbilar. Som första företag i Sverige kunde Lecab i början av 2011 visa upp ett helt nytt utställningskoncept för märket Volkswagen med hela 35 nya bilar i utställningslokalen.

2011
Generationsväxlingen fortsatte, ny Škoda-verkstad, Lecab Lastbilar köper Skoglöfs och Lecab Fastigheter startas

Generationsväxlingen fortsatte

Under 2011 fortsatte generationsväxlingen i Lecab. Daniel Svedlund var sedan två år tillbaka VD för Lecab Bil AB. Oscar Svedlund blev VD för Lecab Lastbilar AB med Scania-agenturen. Äldsta brodern, Johan Svedlund, blev VD för Lecab Fastigheter AB. Börje Svedlund kvarstod som VD för moderbolaget Lecabgruppen AB

 

Ny Škoda-verkstad

I april 2011 blev en ny Škoda-verkstad färdig och Lecab kunde erbjuda specialiserade verkstäder för både Volkswagen, Audi och Škoda, med verkstadsmottagningar i resp. nybilsutställning.

Lecab kunde 2011 stoltsera med stora och supermoderna anläggningar för både personbilar och lastbilar i Karlstad! Faktiskt bland de största och finaste i Sverige!

 

Lecab Lastbilar köper Skoglöfs

1 september 2011 förvärvade Lecab Lastbilar företaget Skoglöfs Lastbilar AB i Arvika, Kistinehamn och Sunne. Lecab hade därmed Scania-agenturen i hela Värmland och ombyggnationer av anläggningarna startade omgående.

 

Lecab Fastigheter

2011 startades även Lecab Fastigheter som ett eget ben i koncernen. Fastigheten Union, som bestod av två huskroppar med 116 studentlägenheter vid Karlstads Universitet köptes in som första projekt.

2013
Lecab Bil börjar sälja SEAT

2013 var det dax för en ny milstolpe i Lecab historia. Lecab tog då in SEAT i verksamheten. Inledningsvis i form av auktoriserad märkesverkstad för att sedan 2014 ta steget fullt ut till att börja sälja de sportiga spanjorerna i nya utställningslokaler.

2014
Lecab Bil köper Olof Ericsson

Hösten 2014 tog Lecab Bil över Olof Ericson Bil i Arvika och byggde om lokalen till det nyaste VW konceptet. Från och med då fanns representerade i både Karlstad och Arvika.

2015
Forest Hill by Lecab står färdigt och renovering av bilhallar

Forest Hill

2015 byggs Forest Hill by Lecab färdigt med hela 248 studentlägenheter vid Karlstads Universitet.

 

Renovering av bilhallar

Hösten 2015 renoverade Lecab Bil anläggning i Arvika enligt den nya konceptet “VW Modular Concept”. Samtidigt renoverades även Škodas bilhall i Karlstad som resulterade i en yta plats för 15 Škodabilar.

2016
SEAT och Lecabs Veteranmuseum

Ny bilhall för SEAT

2016 byggde Lecab en toppmodern bilutställning för vårt bilmärke SEAT.

 

Lecabs veteranbilsmuseum

2016 invigde Lecab även en bilutställning i Karlstad som vi är extra stolta över, nämligen ett veteranbilsmuseum. Här finns godingar från förr, eller vad sägs om Bubbla -51, Sambabuss -59, Audi Urquattro -85, Karmann Ghia -70, Bubbla cab -78, Auto Union Au1000 -63, Porsche 356 -62, Porsche 911 -74. Kom gärna in och kika!

2018/2019
Irizar Bussar och CUPRA

2018 – Irizar Bussar

2018 blir Lecab stolt generalagent för Irizar Bussar.

 

2019 – CUPRA

Satsningen fortsätter och 2019 börjar Lecab Bil sälja bilar av märket CUPRA.

2020-talet
2021
Lecab Lastbilar ”Dealer of the year” för tredje året i rad

2021 blir Lecab Lastbilar ”Dealer of the year” för tredje året i rad.

2022
Ny VD på Lecab Fastigheter och Lecab Bil, ny begagnathall på Lecab Bil och Lecab Plaza byggs färdigt

Ny VD på Lecab Fastigheter och Lecab Bil

Detta år tog Johan Svedlund över ansvaret för moderbolaget Lecab Gruppen och Lars Brandelius blev ny VD för Lecab Fastigheter.

Samma år övergick Daniel Svedlund till att bli arbetande styrelsemedlem och Johan Pettersson blev ny VD för Lecab Bil.

 

Ny begagnathall på Lecab Bil

Lecab Bil satsar vidare på begagnatsegmentet och under 2022 invigdes även en ny begagnathall på Lecab Bil i Karlstad. Den nya hallen var en stor ombyggnation av lokalen som secondhandbutiken Gengåvan låg i tidigare.

 

Lecab Plaza

2022 byggde även Lecab Fastigheter färdigt Lecab Plaza. 259 toppmoderna studentlägenheter mittemot Karlstads Universitet. Studentbostäderna som är i hög standard gällande material och utrustning har även gemensamhetsutrymmen på toppvåningen med fantastisk utsikt. 2022 vann även Lecab Plaza ”Arkitekturpriset 2022” av Stadsbyggnadsnämnden och Karlstad Kommun. Läs mer om projektet här.

 

Tricotfabriken

2022 renoverade Lecab Fastigheter klart kontorsbyggnaden Tricotfabriken och den vann även ”Byggnadsvårdspriset 2022” av Karlstad Kommun samma år. Motiveringen från Karlstad Kommun ”Lecab Fastigheter AB har med respekt för byggnadens karaktär renoverat fasaden och färgsatt Tricotfabriken för att lyfta fram de ursprungliga klassicistiska byggnadsdetaljerna. Ett nytt tidstypiskt bandtäckt plåttak har lagts. Nya tillägg som skyltning har anpassats till byggnaden och takkupor har placerats på ett välavvägt sätt. Den nyrestaurerade byggnaden bidrar till en unik kulturmiljö som synliggör den industriella historien längs Klarälven.”

2023
Lecab förvärvar Yamaha Center Karlstad och bildar Lecab Fritid, och Lecab Fastigheters nybyggnation på Gräsdalen i Karlstad börjar

Yamaha Center Karlstad / Lecab Fritid

Lecab satsade vidare inom ett nytt segment och förvärvade Yamaha Center Karlstad vid årsskifter 2022/2023 och Lecab Fritid bildades. Alicia Johannesson blev ny VD för Yamaha Center Karlstad.

 

Gräsdalen

Lecab Fastigheter tog första spadtaget för nybygget på Gräsdalen. Kontorsbyggnationen innefattar 3 våningar högt med inbjudande takterrasser och är planerad att stå klar och redo för inflyttning sensommaren 2024.