Under 1950-talet var det företaget Gylners som hade agenturen för Scania och Volkswagen i Karlstad. Johan Svensson hette ägaren och företagsledaren. Verksamheten drevs under många år från Herrgårdsgatan i centrala Karlstad, där man som närmaste granne hade missionskyrkan! Personbilsverkstaden låg i källaren vid nuvarande Sola Glasmästeri på Herrgårdsgatan medan lastbilsverkstaden var belägen på Lamberget.

1962 sålde Johan Svensson företaget till några Göteborgsfamiljer med Dick Levander i spetsen. I samband med det bytte företaget namn till Lecab, som står för Levander och company ab.

Både Karlstad och företaget växte och ägarna började efter några år planera för en nybyggnation utanför stadskärnan. Valet föll på det då nya industriområdet Våxnäs, där man som första företag etablerade sig med en stor bilanläggning för både personbilar och lastbilar 1967. Det var en för den tiden vågad satsning ”långt utanför stan”. Scania som lastbilsfabrikant och generalagent för Volkswagen gjorde fastighetsinvesteringen och Lecab som återförsäljare hyrde anläggningen för sin bilhandel och serviceverksamhet.

Etableringen på Våxnäs slog väl ut och Lecab växte sig allt starkare som leverantör av lastbilar och personbilar till värmlänningarna under 60- och 70-talet.

1977 gick företagsledaren Dick Levander hastigt bort och företagsägarna rekryterade då en extern vd, som skötte bolaget under 5 år. 1982 tog Dick Levanders son Mats över rodret. Mats Levander köpte ut de andra delägarna och drev bolaget fram till 1987 då han sålde till Börje Svedlund.

Börje Svedlund är från början värmlänning och växte upp i en bilhandlarfamilj i Sunne. Pappan, Pelle Svedlund, drev Svedlunds Bil AB, som hade agenturen för Scania- och Volkswagen i Sunne och norra Värmland. Börje har dock inte varit verksam i det företaget, utan efter ingenjörsexamen och militärtjänstgöring i Karlstad bar det iväg till Södertälje och anställning på Scania. Han tog med sig Kjerstin från Östra Emtervik och de blev kvar i Södertälje i 18 år. Under de åren blev det mycket jobb, 3 söner (Johan, Daniel, Oscar) och 2 hus för Börje och lärarinnan Kjerstin. Börje hade genom åren ett antal olika befattningar på Scania och Svenska Volkswagen, som då var ett dotterföretag till Scania. 1985, då Börje var märkeschef för Volkswagen lätta lastbilar och bussar, kom ett erbjudande som familjen inte kunde säga nej till. Börje blev VD för Scanias helägda återförsäljarföretag, Bilcentrum, i Kristianstad och Hässleholm. Familjen trivdes på Skåneslätten och Bilcentrum blomstrade. Det blev dock en kort sejour i Skåne för 1987 kom möjligheten att förvärva Lecab i Karlstad. En entreprenör vill alltid bli sin egen och så blev det också!

Familjen flyttade hem till Värmland igen och tog över Lecab i mars 1987. Slutet på 80-talet var mycket goda tider och det nya ägandet fick en raketstart. 1989 köptes fastigheten från Scania och 1990 byggdes bilutställningen till med 1000 kvm. I början på 90-talet kom sedan en kraftig avmattning av konjunkturen. Åren 1992 och 1993 är förmodligen de värsta åren i mannaminne. Lågkonjunktur utan dess like, bankkris och nedskrivning av svenska valutan med nästan 20 % ! Massor av företag gick i konkurs och Lecab tvingades dra ner personalstyrkan.

Från bottenläget 1993 började det sedan vända uppåt igen. Konjunkturen blev bättre och stabilare och våra bilmärken, VW, Audi och Scania, blir allt populärare. Tjeckiska Skoda tillkommer som ny medlem i Volkswagen-familjen och 1995 bygger Lecab ny bilhall för Skoda bakom den stora Lecab-fastigheten och startar en framgångsrik försäljning.

En viktig milstolpe i Lecabs strävan efter att vara ett mönsterföretag i bilbranschen var 1997 när man blev kvalitetscertifierade enl. ISO 9000. Och redan året efter var man färdiga med miljöcertifieringen ISO 14001. Lecab var ett av landets absolut första bilföretag att bli både kvalitets- och miljöcertifierat!

1998 görs en ny stor investering som gör att Lecab går från bilhall till bilsalong. Tre separata bilutställningar för de olika produktlinjerna skapas: VW personbilar, VW transportbilar och Audi.

Skoda var ett framgångsmärke, men lika bra gick det inte för Volkswagens spanska märke, Seat, som kom in i bilden några år efter succén med Skoda. Lecab köpte en f.d. BMW-fastighet på Våxnäs-området och startade Seat-försäljning 1999. Seat blev dock aldrig någon framgång och Lecab avvecklade verksamheten och sålde fastigheten 2003.

Populariteten för Lecabs personbilar och lastbilar ökar och Lecab blir allt mera trångbodda på Våxnäs. I slutet på 90-talet förvärvar Lecab ett markområde på Bergvik för tilltänkt byggnation av ny lastbilsanläggning. Handelstillväxten på Bergvik gör dock att Lecab avvaktar och gör sedan en bytesaffär med Karlstad kommun och blir istället ägare till en stor tomt på det nya industri- och handelsområdet i Välsviken. Året var 2003.

Återigen blir Lecab först att etablera sig på ett nytt område! 2004 står den nya lastbilsanläggningen klar utefter Välsviksleden. Ett mycket bra läge, eftersom en stor del av godstransporterna till och från Karlstad passerar Välsviken på väg till godsterminalerna på Karlstads industriområde Örsholmen.

Lastbilsanläggningen blir en bra tillgång för Lecab och åkeriföretagen. Inte minst för att Lecab nu kan erbjuda ”allt för transportnäringen”. Utöver lastbilsservice och försäljning kan vi nu erbjuda våra lastbilskunder även kranservice, tvätt, däck och bränsle.

När lastbilsverksamheten flyttat till Välsviken 2004 börjar ytterligare en expansion av personbilsverksamheten på Våxnäs. En ny skadeverkstad byggs i de gamla Scania-lokalerna och två märkesspecialiserade verkstäder byggs i personbilslokalerna. 2005 var det klart och varje märke får idag en professionell och specialiserad service för sitt märke, oavsett om det är VW, Skoda eller Audi. Både mekaniker och verkmästare är specialiserade på resp. märke.

2007 börjar nästa tillbyggnad som utökar Lecabs utställningsytor med ytterligare 2.500 kvm, och gör att Lecabs bilsalong från våren 2008 rymmer 200 bilar! Skoda flyttas in i stora Lecab-huset och en helt ny Audi-utställning tas i bruk.

2008 påbörjar också familjen Svedlund en generationsväxling i och med att Daniel Svedlund tar över ansvaret för personbilsverksamheten. Daniel har börjat från grunden i företaget och har varit rekonditionerare, jobbat i tillbehörsbutiken, varit bilförsäljare och de senaste åren försäljningschef för Audi och Skoda. Daniel har också gått den s.k. MRF-högskolan, vilket är en 2-årig specialutbildning för bilbranschen.

2009 byggs gamla Skoda-hallen om till en modern biltvättanläggning med senaste miljö- och återvinningstekniken. Verksamheten hyrs av Wash Company, som utför biltvättar, rekonditioneringar och poleringsarbeten åt Lecab.

Nästa steg i utvecklingen kom sedan 2010 när vi var färdiga med byggnation av egen lackverkstad intill plåtverkstaden. Det har gjort att vi blivit rationellare och effektivare när det gäller skadereparationer.

2010 började också till- och ombyggnad av utställningshallen för Volkswagen person- och transportbilar. Som första företag i Sverige kan Lecab i början av 2011 visa upp ett helt nytt utställningskoncept för märket Volkswagen med hela 35 nya bilar i utställningslokalen.

I april 2011 blir en ny Skoda-verkstad färdig och Lecab har nu specialiserade verkstäder för både Volkswagen, Audi och Skoda, med verkstadsmottagningar i resp. nybilsutställning.

Lecab kan 2011 stoltsera med stora och supermoderna anläggningar för både personbilar och lastbilar i Karlstad! Faktiskt bland de största och finaste i Sverige!

Under 2011 fortsätter generationsväxlingen i Lecab. Daniel Svedlund blir VD för personbils- och transportbilsverksamheten i Lecab Bil AB. Oscar Svedlund blir VD för Lecab Lastbilar AB med Scania-agenturen. Äldsta brodern, Johan Svedlund, blir VD för Lecab Fastigheter AB, som utöver bil- och lastbilsanläggningarna även äger andra fastigheter för extern uthyrning.

Börje Svedlund kvarstår som VD för moderbolaget Lecabgruppen AB.

Lecab Lastbilar AB förvärvar den 1 september 2011 Skoglöfs Lastbilar ABi Arvika, Kistinehamn och Sunne. Lecab har därmed Scania-agenturen i hela Värmland.

2012 firar Lecab 50 år som företag och detta firas med en rad olika aktiviteter under året. Klicka gärna på bilden nedan för att i större format kunna läsa vår “tidslinje” som publicerades i Lecab-tidningen vilken gavs ut i samband med jubileumshelgen i mars.

 

2013 är det så dax för en ny milstolpe i Lecab historia. Vi tar då in SEAT i verksamheten. Inledningsvis i form av auktoriserad märkesverkstad för att sedan 2014 ta steget fullt ut till att börja sälja de sportiga spanjorerna.

Hösten 2014 tar vi över Olof Ericson Bil i Arvika. Kul att vi fr.o.m. nu även finns representerade i Arvika. Här säljer/servar/reparerar vi bilar och transportbilar av märket Volkswagen samt servar/reparerar bilmärkena Audi och Skoda.

Hösten 2015 renoverar vi vår anläggning i Arvika enligt den nya konceptet “VW Modular Concept”. Samtidigt renoverar vi vår Skoda bilhall i Karlstad och har numer plats för 15 Skodor i bilhallen.

2016 Byggde vi en toppmodern bilutställning för vårt bilmärke SEAT. Vårt spansk/tyska bilmärke visar stolt upp 7 nya bilmodeller i vår nya utställning.

2016 Inviger vi även en bilutställning som vi är extra stolta över, nämligen ett veteranbilsmuseum. Här finns godingar från förr, eller vad sägs om Bubbla -51, Sambabuss -59, Audi Urquattro -85, Karmann Ghia -70, Bubbla cab -78, Auto Union Au1000 -63, Porsche 356 -62, Porsche 911 -74.