Däckverkstad

Med underhållna däck och rätt hjulinställning kan du begränsa bränsleförbrukningen.

Vi erbjuder en komplett däckservice. Med ett brett sortiment av däck och fälg hjälper vi dig genom varje steg. Allt för att du ska åka så säkert som möjligt på vägarna.

Vi erbjuder hjulskifte, balansering, hjulinställning, däckhotell samt försäljning av däck.

Däckverkstad – Karlstad
Däckverkstad, Däckbyte och Däckhotell
Däckverkstad – Arvika
Däckverkstad, Däckbyte och Däckhotell

Vårt sortiment av däckvarumärken


Vinterdäck

Dags att byta till vinterdäck?

Transportstyrelsen sätter upp specifika datum för när det är dags att byta däck. Från den 1 december-31 mars ska personbil vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Inför varje däckbyte bör man se över sina däck, sätt säkerhet framför priset. Säkra kvalitets däck kostar mer, men det lönar sig i längden. De håller längre än lågprisdäck och rullar lätt, vilket minskar bränsleförbrukningen avsevärt.

Med rätt däck behåller du kontrollen

När dina vinterdäck blir slitna avtar förmågan att greppa på is och snö. Redan vid 4 mm mönsterdjup minskar din möjlighet att styra och bromsa. Med rätt däck kör du både säkrare och tryggare. Vi vet vilka däck som är bäst för just din bil och dina körförhållanden. Låt inte vintern överraska dig på vägen. Redan vid temperaturer under +5°C får dina sommardäck minskat grepp och försämrade vägegenskaper. Rådfråga oss vi är experter på däck.

Sommardäck

Datum för sommardäck

Enligt lag måste du ha vinterdäck fram till sista mars om vinterväglag råder. Har du dubbdäck så måste du skifta dessa senast 15 april. Har du friktionsdäck så är det tillåtet att fortsätta köra dessa även efter sista mars men de allra flesta byter till sommardäck i april eftersom det är mer ekonomiskt och sommardäcken är mer anpassade till väglaget när det inte är vinter. 

Vad bör man tänka på innan däckbytet?

Kontrollera mönsterdjup och lufttryck innan ni monterar däcken. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm. Säkerhetsrekommendationen är minst 3 mm.

Frågor & Svar

Vilket däck är bäst?

Denna fråga kommer alltid att få olika svar. Ett perfekt däck är alltid en kompromiss efter dina behov som förare. Kör du en motorstark bil och värdesätter ett däck som du kan lita på i kurvorna är ett sportigare däck rätt för dig. Om du exempelvis kör mycket långa resor och är mån om att få så många mil ur varje krona som möjligt då är ett lättrullande miljödäck med lägre bränsleförbrukning rätt för dig. Ser du dig själv som en genomsnittlig bilförare med 1000-2000 mil om året och vill ha ett bra däck men utan speciell nisch är kanske ett Touringdäck skapat för komfort och säkerhet rätt för dig.

Har jag rätt lufttryck?

Att köra med fel lufftryck innebär snabbare slitage (vid 80% lufftryck minskas däckets livslängd med ca 20%). Rätt lufttryck går i regel att finna i bilens tanklock alt. medföljande instruktionsbok. Det är lufttrycket i däcket som bär bilen, inte däcket i sig. Vid en häftig undanmanöver kan felaktigt lufttryck eliminera däckets köregenskaper och risken för olycka ökar.

Om man kör med 80% av rekommenderat lufftryck så ökar bränsleförbrukningen med ca 3%. Att kontrollera lufftrycket i dina däck regelbundet ger dig ett övertag mot onormalt slitage, olycksrisk, bränsleförbrukning och bortsprungna köregenskaper.

När får jag köra med Vinterdäck?

Lagen säger att bilen ska vara försedd med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars när vinterväglag råder. Det är tillåtet att köra på dubbdäck från den 1 oktober till och med den 15 april. Mönsterdjupet på ett vinterdäck ska vara minst 3 mm. Dock rekommenderas ett mönsterdjup på 5 mm beroende på att gummits egenskaper därefter förändras. Det kan tilläggas att gummiblandningen i däck är anpassad efter temperaturen. Sommardäcken blir för hårda när det är kallt. Därför rekommenderar vi att du sätter på vinterdäcken när temperaturen kryper ner under + 5 grader.

När får jag köra med Sommardäck?

Sommardäck består av en hårdare gummiblandning än vinterdäck och slits därför mindre när temperaturen stiger. Det är därför en god idé att byta så fort vårisen smält. Mönsterdjupet på sommardäcken måste vara minst 1,6 mm. Rekommenderat mönsterdjup är dock är 3 mm sommartid. När däcken slits under 3 mm ökar bromssträckan och risken för vattenplaning betydligt.

Nya däck skall vara E- eller e-märkta och ha en belastningsförmåga som motsvarar bilens högsta tillåtna axelbelastning. Sommardäck till bilar från 1 jan 1996 eller senare skall ha en hastighetsklassning på däcken som klarar bilens maxhastighet. På äldre personbilar räcker det med hastighetsklass S, vilket motsvarar 180km/tim. Du har rätt att byta till alternativa däck- och fälgdimensioner utan att bilen behöver registreringsbesiktigas.

Vad är reglerna kring däck på släp?

Regler kring däck på personbil och släp: Har du dubbar på bilen ska du ha dubbat på släpet. Om du däremot kör med odubbat på personbilen så kan du välja mellan att ha dubbat eller odubbat på släpet.

Hur förvarar man vinterdäck bäst?

Lagra vinterdäcken mörkt, svalt, torrt och med vägsaltet bortvättat så håller de längre. Vi hjälper dig med däckförvaring. Boka däckhotell här.