Välkommen till vår däckverkstad i Arvika

Vi erbjuder hjulskifte, balansering, hjulinställning samt däckhotell för dig som ny kund. Har du frågor kring exempelvis priser på däck och fälg etc., vänligen kontakta oss.

Priser – Hjulskifte & Däckhotell

Hjulskifte

Dags för hjulskifte? Våra däckexperter hjälper dig att skifta hjul snabbt och smidigt oavsett bilmärke.

Fr. 315 kr

Däckhotell per säsong där hjulskifte ingår

I detta paket ingår hjulskifte, hjultvätt samt förvaring av dina hjul.

Personbil
Hjul under 19″ – 895 kr
Hjul över 19″ – 995 kr

Transportbilar – 995 kr

Hjulinställning

En hjulinställning är en klok investering. Med vår kunskap och teknik ställer vi bilens hjulvinklar exakt enligt tillverkarens riktlinjer.
Vad händer om man kör med felaktig hjulinställning?

  • Bilens däck slits snabbare och onormalt.
  • Bilen tappar säkerhets och köregenskaper.
  • Bränsleförbrukningen och därmed miljöpåverkan ökar.

En bil med felaktig hjulinställning visar ofta upp något av dessa symptom:

  • Ratten sitter snett.
  • Bilen drar självmant åt höger/vänster vid körning rakt fram.

Man bör också göra en hjulinställning om man har:

  • Bytt eller lossat någon fram/bakvagnsdetalj (bussningar, styrleder m.m)
  • Om du kört i trottoarkant eller liknande (onormala stötar mot hjulen kan ge effekt på hjulvinklarnas position)

Känner du igen något av ovanstående? Då är en hjulinställning förmodligen en klok investering för din bil.

Däckhotell

Att låta oss på Lecab förvara dina däck på vårt däckhotell är en smart och behaglig lösning. Vi förvarar dina däck mörkt och svalt och skyddar dem från exponering av direkt solljus, fukt och hög värme. Vi gör även en översyn av dina däck, och meddelar dig när däcken börjar bli slitna.

I däckhotellspaketet ingår även en översyn av bilens bromsbelägg, torkarblad samt yttre belysning. På så sätt får du enkelt och bekvämt en uppdatering om någonting behöver åtgärdas med bilen.

Frågor & Svar

Vilket däck är bäst?

Denna fråga kommer alltid att få olika svar. Ett perfekt däck är alltid en kompromiss efter dina behov som förare. Kör du en motorstark bil och värdesätter ett däck som du kan lita på i kurvorna är ett sportigare däck rätt för dig. Om du exempelvis kör mycket långa resor och är mån om att få så många mil ur varje krona som möjligt då är ett lättrullande miljödäck med lägre bränsleförbrukning rätt för dig. Ser du dig själv som en genomsnittlig bilförare med 1000-2000 mil om året och vill ha ett bra däck men utan speciell nisch är kanske ett Touringdäck skapat för komfort och säkerhet rätt för dig.

Har jag rätt lufttryck?

Att köra med fel lufftryck innebär snabbare slitage (vid 80% lufftryck minskas däckets livslängd med ca 20%). Rätt lufttryck går i regel att finna i bilens tanklock alt. medföljande instruktionsbok. Det är lufttrycket i däcket som bär bilen, inte däcket i sig. Vid en häftig undanmanöver kan felaktigt lufttryck eliminera däckets köregenskaper och risken för olycka ökar.

Om man kör med 80% av rekommenderat lufftryck så ökar bränsleförbrukningen med ca 3%. Att kontrollera lufftrycket i dina däck regelbundet ger dig ett övertag mot onormalt slitage, olycksrisk, bränsleförbrukning och bortsprungna köregenskaper.

När får jag köra med Vinterdäck?

Lagen säger att bilen ska vara försedd med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars när vinterväglag råder. Det är tillåtet att köra på dubbdäck från den 1 oktober till och med den 15 april. Mönsterdjupet på ett vinterdäck ska vara minst 3 mm. Dock rekommenderas ett mönsterdjup på 5 mm beroende på att gummits egenskaper därefter förändras. Det kan tilläggas att gummiblandningen i däck är anpassad efter temperaturen. Sommardäcken blir för hårda när det är kallt. Därför rekommenderar vi att du sätter på vinterdäcken när temperaturen kryper ner under + 5 grader.

När får jag köra med Sommardäck?

Sommardäck består av en hårdare gummiblandning än vinterdäck och slits därför mindre när temperaturen stiger. Det är därför en god idé att byta så fort vårisen smält. Mönsterdjupet på sommardäcken måste vara minst 1,6 mm. Rekommenderat mönsterdjup är dock är 3 mm sommartid. När däcken slits under 3 mm ökar bromssträckan och risken för vattenplaning betydligt.

Nya däck skall vara E- eller e-märkta och ha en belastningsförmåga som motsvarar bilens högsta tillåtna axelbelastning. Sommardäck till bilar från 1 jan 1996 eller senare skall ha en hastighetsklassning på däcken som klarar bilens maxhastighet. På äldre personbilar räcker det med hastighetsklass S, vilket motsvarar 180km/tim. Du har rätt att byta till alternativa däck- och fälgdimensioner utan att bilen behöver registreringsbesiktigas.

Vad är reglerna kring däck på släp?

Regler kring däck på personbil och släp: Har du dubbar på bilen ska du ha dubbat på släpet. Om du däremot kör med odubbat på personbilen så kan du välja mellan att ha dubbat eller odubbat på släpet.

Hur förvarar man vinterdäck bäst?

Lagra vinterdäcken mörkt, svalt, torrt och med vägsaltet bortvättat så håller de längre. Vi hjälper dig med däckförvaring. Boka däckhotell här.

Vi hjälper dig hela vägen

Stefan Andersson

Reservdelschef