Den nya helt eldrivna Volkswagen ID.3 utpekas att bli nästa stora succé bland förmånsbilar.

Äntligen finns den i Sverige och hos oss i Värmland! Håkan Nilsson på Dagens PS samt James Holm, fotograf och skribent inom bilbranschen har provkört den nya omtalade ID.3.

Elektriska ID.3 är starten på en ny era. Körglädje tillsammans med banbrytande design och generös räckvidd.

För att underlätta ägandet och laddningen på längre sträckor så kommer alla ID.3 kunder att vara anslutna till Volkswagens laddningstjänst We Charge. Det innebär att det går att ladda bilen gratis under ett år eller 2.000 kWh på alla publika laddstationer anslutna till We Charge.

 

Några av James Holms ord om ID.3:an

Den har liknande storlek på utrymme som Golf men ger en känsla av minibuss när man sitter i den. Tack vare de stora rutorna runt om har man god utsikt.

Förarmiljön är helt digital, dörrarna låser upp automatiskt när du närmar dig bilen och bilen aktiveras när du sätter dig i förarstolen. För att köra iväg rör du bara på ett växelreglage som sitter på höger sida om ratten, sedan är du good to go och kan börja gasa iväg.

Det har även lagts mycket tid på detaljerna, en väldigt rolig sådan, gas- och bromspedalen har man satt symbolerna för ”play” och ”paus”.


Foto: James Holm

Den är jätterolig att köra. Jag kan bara säga wow! Jag är såld på elbilar och ID.3 är inget undantag. På krokiga landsvägar ligger den som ett strykjärn och det är få prestandabilar som kan matcha ID.3 i körkänsla. Accelerationen är direkt och tack vare den låga tyngdpunkten tar bilen kurvor utan oro i chassit. Du har otroligt kul bakom ratten på ID.3! I stadstrafik sköter den sig som förväntat: tyst, smidig och lättkörd. De tekniska detaljerna vänjer man sig snabbt vid och du kommer ha stor glädje bakom ratten! (Se hela artikeln)

 

Några av Håkan Nilssons ord om ID.3:an

Exteriördesignen är fokuserad på ett optimalt lågt luftmotstånd för att bidra till längre räckvidder. Den har tydliga drag av Volkswagen Golf men med kortare överhäng fram och bak. Framrutan är stor och lutar kraftigt ner mot den korta motorhuven. Sikten är föredömlig, även snett framåt åt sidorna eftersom man delat upp A-stolpen med en mindre sidoruta.


Foto: James Holm

Baktill har Volkswagen adderat en svart spoiler ovanför bakrutan. Den svarta delen som utgörs av bakluckan, går hela vägen ner till stötfångaren och ger bilen ett sportigare intryck. De högt placerade LED-bakljusen bidrar till intrycket.


Foto: James Holm

ID.3:an har bekväm och avskalad interiör. Instrumentpanelen utgörs av två digitala skärmar. I de högre utrustningsalternativen får man även en heads-up display. Skärmen som utgör instrumentklustret, ger den allra nödvändigaste informationen om bl.a. hastighet, laddning och riktning vid navigation. På högra sidan om skärmen sitter växelväljaren som man vrider antingen framåt för drive eller bakåt när man vill backa. Logiskt! Någon startknapp finns inte eftersom bilen är körklar så fort du trampar på bromsen.


Foto: James Holm

I mitten sitter infotainmentskärmen som lånat mycket från den senaste generationen Golf. Värme, ventilation, volym och zoom av navigationsfönstret sköter man genom att föra fingret fram och tillbaka på en känslig list. I framrutans hela nederkant sitter en LED-list som bl.a. visar att laddning pågår eller att körriktningsvisaren är på. Det är en bra lösning.

ID.3 är storleksmässigt i Golf-klassen fast med ett större kupéutrymme, framförallt i baksätet där man sitter högre än i framsätet. Huvudutrymmet är heller inga problem liksom att sitta tre i baksätet eftersom det inte finns någon kardantunnel. Framsätet är bekvämt och med elsäten är det ännu lättare att hitta en skön körposition.

Den omedelbara känslan av ID.3 är att den är en mycket välbalanserad, lättkörd och otroligt tyst bil. Inte ens det sämsta tänkbara underlaget påverkade bilens köregenskaper eller ljudnivån i kupén.


Foto: James Holm

ID.3 är den kanske mest prisvärda elbilen på nuvarande marknad. Det är en välbyggd och bekväm bil med utmärkta köregenskaper och räckvidd som har alla ingredienser att bli tjänstebilsförarnas favorit med ett förmånsvärde på låga 1.240 kr/mån netto. Varken Tesla Model 3 eller Polestar 2 kommer ner till dessa låga nivåer. Till dess att Cupra lanserar systermodellen el-Born nästa år, så är ID.3 relativt ohotad. (Se hela artikeln)