Att se till att ha däck med rätt lufttryck och hjulinställning kan vara en klok investering. På Lecab Bil kan du även förvara dina däck på hotell. –Vårt uppdrag är att se till att våra kunder alltid har bra däck på sina bilar, säger Thomas Gunnarsson, verkstadschef på däckverkstaden.

Under högsäsong när det ska bytas till sommar- respektive vinterdäck går dagarna på däckverkstaden till planering och ta emot kunder på löpande band. Resterande tid gäller det att hålla koll på däckhotellet och informera sina kunder när det är dags att byta däck. – Vårt däckhotell-system funkar ungefär som en frisörtid. Systemet skickar ut ett sms med en bokningslänk så att du som kund kan välja datum och klockslag. Sen kommer man hit på sin tid och vi på verkstaden skiftar hjul och tvättar de utbytta samt lägger in de på hotellet. När säsongen är slut inventerar vi hela däckhotellet och ser till så att inga är punkterade. Finns det slitage ger vi kunderna förslag på att byta däck, säger Thomas.

Ett nytt vinterdäck har 9-10 mm mönsterdjup och lagen säger att man måste byta när det är mindre än 3 mm mönsterdjup. – Men vi brukar rekommendera att byta vid 5 mm. Är det mycket slask på vägen så är inte 3 mm mycket, då ökar risken för skador. Däcken är det som håller en kvar på marken, det är viktigaste grejen på hela bilen.

Två andra saker som är viktiga när det kommer till däcken är hjulinställningarna och lufttryck. – Felaktig hjulinställning och lufttryck kan göra att bilen drar mer bränsle och får ett ökat däckslitage. Om bilen drar snett åt något håll kan det betyda att hjulinställningarna är felaktiga. Gällande lufttryck står det oftast på insidan vid dörröppningen vilket lufttryck som bilens däck ska ha. På äldre bilar brukar det stå vid tanklocket, avslutar Thomas.

Kontakta oss för nya däck, fälgar, hjulskifte eller däckhotell: www.lecab.se/dackverkstad